Παρουσιάστηκε πρόταση για τη δημιουργία «Ψηφιακού Αρχείου Σύγχρονης Σπάρτης»

29/06/2025

Στο πλαίσιο του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου του Φορέα «Σπάρτη 2034»

Ένας από τους κεντρικούς καταστατικούς σκοπούς του Φορέα Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ψηφιακού αποθετηρίου και ευρετηρίου για τη σύγχρονη Σπάρτη, το οποίο θα αποτελέσει μια ανοιχτή βάση δεδομένων, όπου θα είναι προσβάσιμες αρχειακές και βιβλιογραφικές συλλογές που σχετίζονται με τη Σπάρτη από την ίδρυσή της έως σήμερα, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση δύο αιώνων ζωής της νέας πόλης.

Στο πλαίσιο του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου του Φορέα με θέμα: «Διάσωση και ψηφιοποίηση τεκμηρίων και αρχειακών συλλογών. Διερεύνηση τρόπων ανάδειξης του αρχειακού πλούτου της σύγχρονης Σπάρτης», που πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά στις 21 και 22 Ιουνίου, ο Φορέας Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» παρουσίασε την πρόταση και το όραμά του για τη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου και ευρετηρίου με την ονομασία «Ψηφιακό Αρχείο Σύγχρονης Σπάρτης».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου, κατά τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, μέσω κοινής εισήγησης του ιδρυτή του Φορέα και Ιστορικού, Νίκου Ι. Καρμοίρη, και της MSc Αρχειονόμου-Βιβλιοθηκονόμου, Ευαγγελίας Παπαδάκη, με θέμα: «Ψηφιακό Αποθετήριο και Ευρετήριο Σύγχρονης Σπάρτης: παρουσίαση ενός οραματικού έργου».

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης ο Νίκος Ι. Καρμοίρης αναφέρθηκε τους σκοπούς του εγχειρήματος σημειώνοντας πως αυτό «αποσκοπεί να συνδράμει και να επικουρήσει τους επιστήμονες των οποίων τα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την σύγχρονη ιστορία της πόλης της Σπάρτης, αλλά και να προσελκύσει νέους ερευνητές, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα εξυπηρετήσουν την έρευνά τους, με μοναδικό σκοπό την ταχύτερη μελέτη και ανάδειξη όψεων της τοπικής ιστορίας, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το παρελθόν και την ταυτότητα της νέας Σπάρτης στην 200ή επέτειό από την ίδρυσή της».

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Παπαδάκη αναφέρθηκε σε τεχνικά χαρακτηριστικά και προοπτικές του ευρετηρίου/αποθετηρίου. Επιπλέον παρουσίασε μία δοκιμαστική έκδοση (demo) του ευρετηρίου/αποθετηρίου, βάση της οποία αποτέλεσε δείγμα ιδιωτικών αρχείων, εισάγοντας το κοινό από την θεωρεία στην πράξη, δίνοντας έτσι σάρκα και οστά στο όραμα του Φορέα.

Στόχος του Φορέα αποτελεί η δημιουργία ενός δυναμικού ψηφιακού εργαλείου, που θα συνθέσει δυνάμεις, θα καλλιεργήσει την κουλτούρα συνεργασίας, θα διασυνδέσει πηγές και αποθετήρια, θα ακολουθήσει τις σύγχρονες τάσεις, θα σεβαστεί τον αρχειακό πλούτο και θα συνδράμει τους ιστορικούς ερευνητές, με μοναδικό σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη της σύγχρονης τοπικής ιστορίας της Σπάρτης και της Λακεδαίμονος.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ τοπικών και εθνικών φορέων που διαθέτουν αρχειακές συλλογές σχετικές με τη σύγχρονη Σπάρτη. Όπως τονίστηκε «πρόκειται για ένα συνεργατικό, μακρόπνοο και διαρκώς εξελισσόμενο και εμπλουτιζόμενο οραματικό έργο, που στοχεύει στη διάσωση και ανάδειξη του πλούτου των σπαρτιατικών αρχείων, στην αγαστή συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιστημονικού προσωπικού και ιδιωτών, προς όφελος της επιστήμης, της τοπικής ιστορίας και των ερευνητών του μέλλοντος».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στην κατακλείδα της εισήγησης ο ιδρυτής του Φορέα «Σπάρτη 2034», Νίκος Καρμοίρης, παρουσίασε το λογότυπο του «Ψηφιακού Αρχείου Σύγχρονης Σπάρτης», στο οποίο όπως σημείωσε: «γίνεται μια σύνθεση των ετών 1834 και 2034 με το σύμβολο του άπειρου. Άπειρο: όπως τα αρχειακά τεκμήρια και η Ιστορία στις κοινωνίες των Ανθρώπων».

Share:

Δείτε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις, τα νέα και τις ανακοινώσεις του φορέα κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας

Δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της εγγραφή σας. Δοκιμάστε ξανά.
Η εγγραφή σας ήταν επιτυχής.