Στο «φως» η μορφή του αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Κρεββατά
31/03/2024
Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη η επιστημονική ημερίδα μας
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2024 η επιστημονική ημερίδα ιστορίας που διοργάνωσε ο Φορέας Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά στην Επανάσταση: “...ἦτον ἄνθρωπος μὲ νοῦ καὶ πολλὰ ὠφέλιμος γιὰ τὴν Πατρίδα”», η οποία έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα «Λακώνων Ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Στο καλωσόρισμά του ως οικοδεσπότης, ο Ιστορικός Νίκος Ι. Καρμοίρης αναφέρθηκε στους στόχους του νεοσύστατου Φορέα, τον οποίο χαρακτήρισε «τέκνο της ανάγκης» για την μελέτη, διάσωση και προβολή της τοπικής ιστορίας, παρουσιάζοντας, παράλληλα, ένα σύντομο βίντεο με το λογότυπο του Φορέα. Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η ανάδειξη της παραγνωρισμένης μορφής του Παναγιώτη Κρεββατά ως εναρκτήρια εκδήλωση, προβάλλοντας κατόπιν ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Ποιος ήταν ο Κρεββατάς;», μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να καταγραφεί πως αποτυπώνεται σήμερα στη λαϊκή συνείδηση και τη συλλογική μνήμη η άγνωστη μορφή του αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Κρεββατά στον τόπο του, τον Μυστρά.
Η έναρξη του πρώτου μέρους των ομιλιών ξεκίνησε με τον Διδάκτωρα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης κ. Μελέτη Η. Μελετόπουλο, ο οποίος με την από στήθους ομιλία του με θέμα «Ο Παναγιώτης Κρεββατάς στον λαβύρινθο του πελοποννησιακού πολιτικού συστήματος» σκιαγράφησε την εποχή, τους θεσμούς και τους ανθρώπους της τουρκοκρατούμενης και επαναστατημένης Ελλάδας, τονίζοντας πως ο Αγώνας υπήρξε εθνικός και σε καμία περίπτωση ταξικός. Κατόπιν ο Διδάκτωρας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Ν. Τσουλόγιαννης, παρουσίασε όψεις της ιστορικής διαδρομής του Κρεββατά και της οικογένειάς του μέσω της ομιλίας του με τίτλο «Παναγιώτης Κρεββατάς: Βίος και έργο». Τέλος, ο πρ. Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, στην ομιλία του με τίτλο «Προσεγγίσεις στη βιογραφία του Παναγιώτη Κρεββατά» παρουσίασε μια διαφορετική ερμηνεία γεγονότων και προσώπων, σημειώνοντας πως ο ιστορικός πρέπει να έχει ενσυναίσθηση και να μεταφέρει τον εαυτό του στην εποχή που μελετάει για να μην προβεί σε λάθος εκτιμήσεις.
Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον εκπρόσωπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής και Φιλόλογο κ. Σωτήρη Λεβέντη, ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα «Λεπτές Ισορροπίες στη Διοίκηση: Βουλευτικό, Γερουσία και ο Παναγιώτης Κρεββατάς» αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Στη συνέχεια η Επιμελήτρια του Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κα. Άννα Κάνδια παρουσίασε έγγραφα και κειμήλια των Κρεββατάδων στην εισήγησή της με θέμα «Παρουσίαση των κειμηλίων της οικογένειας Κρεββατά του Μυστρά, που φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, καθώς και στοιχείων που προκύπτουν από το αρχείο του Παναγιώτη Κρεββατά που είναι κατατεθειμένο στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ». Την σκυτάλη έλαβε ο Ιστορικός και ιδρυτής του Φορέα Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» κ. Νίκος Καρμοίρης, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση των Βενιζέλων της Κρήτης με την οικογένεια Κρεββατά της Λακεδαίμονος, με θέμα ομιλίας: «Ποια η σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τους Κρεββατάδες του Μυστρά;». Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και Ιατρός-Αλλεργιολόγος, κ. Παναγιώτης Παπαλεξανδράκος, ως Απόγονος της Οικογένειας Κρεββατά, με θέμα εισήγησης «Ο Άρχοντας Επαναστάτης», εξαίροντας τα ανδραγαθήματα και την προσωπικότητα τού Κρεββατά, παρουσιάζοντάς τον, παράλληλα, μέσα από την σκοπιά των συγχρόνων του αγωνιστών και ιστοριογράφων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ενώ ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σπάρτης κ. Στέφανος Βρεττάκος, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κώστας Μαυρομιχάλης, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Σπάρτης κα. Ντία Τζανετέα, οι πρώην Δήμαρχοι Σπάρτης και επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Βαγγέλης Βαλιώτης και Πέτρος Δούκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπάρτης Παναγιώτης Θεοδωρακάκος, Γιάννης Καρμοίρης και Γιώργος Κουρεμπής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Δημήτρης Καστάνης, ο Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής κ. Δημήτρης Σπαντίδος, η Προϊσταμένη των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Λακωνίας κα. Πέπη Γαβαλά, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας κ. Τάκης Καρράς, πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και λοιπών τοπικών σωματείων, καθώς και απόγονοι της Οικογένειας Κρεββατά. Σημειώνεται πως την ημερίδα παρακολούθησαν δια ζώσης περισσότεροι από 250 παρευρισκόμενοι και διαδικτυακά περισσότερα από 300 άτομα.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα sparti2034.gr.
Αξιοσημείωτο ήταν πως η ημερίδα καλύφθηκε με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα –για πρώτη φορά σε επιστημονική εκδήλωση στην Λακωνία– σε συνεργασία με την syNNergy, με διερμηνείς τις κ.κ. Ελένη Μπατζιοπούλου και Ελένη Ζωρογιαννίδη. Πρόθεση κι επόμενος στόχος του Φορέα Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» αποτελεί η άμεση έκδοση των πρακτικών της ημερίδας.
Σημειώνεται, τέλος, πως σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είχε αναρτηθεί ένα πανό με φωτογραφίες ενός μέρους των κειμηλίων και εγγράφων του Κρεββατά, ενώ με τη βοήθεια του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης αναρτήθηκε φωτογραφική αναπαράσταση της δολοφονίας του Κρεββατά καθώς και μία αυθεντική ενδυμασία του 1821, τα οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν.
Η ημερίδα, την οποία εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν οι Ιστορικοί κ.κ. Γιάννης Ν. Τσουλόγιαννης και Νίκος Ι. Καρμοίρης, πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο των εν Αττική Λακεδαιμονίων, την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Σπάρτης και της Δημοτικής Κοινότητας Μυστρά, τη χορηγία του Ξενοδοχείου «Διόσκουροι» και τη συμμετοχή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του νεοσύστατου Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης.
Share:
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις, τα νέα και τις ανακοινώσεις του φορέα κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας
Δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της εγγραφή σας. Δοκιμάστε ξανά.