Παρουσιάστηκαν στην Αθήνα τα πρακτικά της ημερίδας για τον αγωνιστή του 1821 Π. Κρεββατά

21/03/2025

Στην αίθουσα του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η πρώτη παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά στην Επανάσταση: “...ἦτον ἄνθρωπος μὲ νοῦ καὶ πολλὰ ὠφέλιμος γιὰ τὴν Πατρίδα”» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιµονίων στην Αθήνα, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2025. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Φορέα Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Ιστορικός και Ιδρυτής του Φορέα Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» κ. Νίκος Ι. Καρμοίρης και χαιρετισμό απηύθυναν, ως οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιµονίων κ. Δημήτρης Καστάνης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης. Αναγνώστηκαν, επίσης, χαιρετισμοί του Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικού και του Δημάρχου Σπάρτης κ. Μιχάλη Βακαλόπουλου. 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος και ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου.

Ο Καθηγητής Άγγελος Συρίγος στην ομιλία περιέγραψε το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής της τουρκοκρατίας στον ελλαδικό χώρο, παρουσιάζοντας με γλαφυρότητα τόσο τις σχέσεις μεταξύ Οθωμανών και Χριστιανών, όσο και των Ελλήνων μεταξύ τους. Απευθυνόμενος στον Ιδρυτή του Φορέα ανέφερε πως «αναδεικνύοντας την σπουδαία μορφή του αδικημένου από την Ιστορία αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Κρεββατά, κάνατε ένα σπουδαίο βήμα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης». Στην κατακλείδα του σημείωσε: «την Επανάσταση την έκαναν οι τρελοί πρόγονοί μας. Τρελοί για δύο λόγους: O πρώτος είναι ότι αν ήταν λογικοί θα είχαν γίνει Μουσουλμάνοι. Ο δεύτερος λόγος που αποδεικνύει ότι ήταν παλαβοί, είναι η ίδια η Επανάσταση· δεν ξεκινούν απλοί χωρικοί μια επανάσταση κατά μιας αυτοκρατορίας. Αυτοί οι παλαβοί νίκησαν!».

Ο Καθηγητής Θανάσης Χρήστου στην ομιλία του παρουσίασε τον ρόλο και την συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά στην Επανάσταση, ενώ με τον χαρακτηριστικό χειμαρρώδη λόγο του προέβη σε μία λεπτομερή ανάλυση των εισηγήσεων που περιλαμβάνει ο τόμος των πρακτικών. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως η ημερίδα και η έκδοση των πρακτικών της αποτελούν μια «πολύπρισματική προσέγγιση του φαινομένου του Παναγιώτη Κρεββατά. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα να επικαιροποιηθεί το όνομα του Π. Κρεββατα και να αποκτήσει ένα δυνατό στίγμα στην προσωπογεωγραφία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821», δίνοντας συγχαρητήρια στους εμπνευστές και συντελεστές της συνολικής επιστημονικής δράσης. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι συντελεστές της έκδοσης κ.κ. Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, Άννα Κάνδια, Σωτήρης Λεβέντης και Παναγιώτης Παπαλεξανδράκος, οι οποίοι έκαναν μικρές τοποθετήσεις και επισημάνσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρέμβασή του ο Αθ. Φωτόπουλος επανέλαβε την προτροπή του να αποτελέσει θέμα διδακτορικής διατριβής η μελέτη της ιστορίας τόσο του Κρεββατά, όσο και άλλων σημαντικών λακωνικών προσωπικοτήτων προς ενίσχυση της τοπικής βιβλιογραφίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην Νομάρχης και Βουλευτής κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, το μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ κα. Χρυσαυγή Ατσιδάκου, ο δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης κ. Γιάννης Καρμοίρης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιµονίων, τα μέλη της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών κ.κ. Στέφανος Λουμάκης και Δέσποινα Κούτσαρη, ο επιμελητής της έκδοσης των πρακτικών κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης, καθώς και πολλοί Σπαρτιάτες και Λακεδαιμόνιοι διαμένοντες στην Αττική. 

Αξιοσημείωτο είναι πως η παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας για τον Κρεββατά αποτέλεσε την αφορμή για να ανοίξει ξανά και να φιλοξενήσει μία εκδήλωση, ύστερα από αρκετά χρόνια, η αίθουσα του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιµονίων, αποτελώντας σημείο συνάντησης όχι μόνο για τους Λάκωνες, αλλά ευρύτερα για τους Πελοποννήσιους των Αθηνών. 

Share:

Δείτε Περισσότερα

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις, τα νέα και τις ανακοινώσεις του φορέα κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας

Δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της εγγραφή σας. Δοκιμάστε ξανά.
Η εγγραφή σας ήταν επιτυχής.