«Νωπές» είναι ακόμα στη μνήμη οι πληροφορίες, αλλά και η εμπειρία, που αποκόμισε ο ακροατής της επιστημονικής ημερίδας για τον ρόλο και τη συμβολή του Μυστριώτη Παναγιώτη Κρεββατά στην Ελληνική Επανάσταση, που διοργάνωσε ο Φορέας Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034» προ ημερών.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, συζητήθηκε και αναμένεται ότι θα αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει ένας κύκλος μελέτης γύρω από τις μορφές αγωνιστών της Λακεδαίμονος, που απουσιάζει.
Εξάλλου, η μεθοδικότητα με την οποία σχεδιάστηκε και οργανώθηκε η ημερίδα, παίζοντας ρόλο στην επιτυχία της, αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να διοργανώνονται αντίστοιχες δράσεις από τους τοπικούς (αυτοδιοικητικούς ή μη) φορείς. Για τον νεοσύστατο φορέα «Σπάρτη 2034», η σπουδαία εκκίνησή του αποτελεί πρόδομο για το τι μέλλει να ακολουθήσει. Άλλωστε το «Σπάρτη 2034» είναι ένα «οραματικό project», όπως εύστοχα το χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.
Δαβάκης: «Πρωτοβουλία που επιβραβεύτηκε από την προσέλευση του κόσμου»
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης σημείωσε για την εκδήλωση: «Ο άρχοντας του Μυστρά Παναγιώτης Κρεββατάς, ήταν το θέμα της εξαιρετικά επιτυχημένης εσπερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των “Λακώνων Ποιητών” στο Διοικητήριο της Σπάρτης. Η ζωή, ο χαρακτήρας, η επαναστατική του δράση, το άδοξο και πρόωρο τέλος του και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που έζησε, αναλύθηκαν με επιτυχία από τους εξαιρετικούς ομιλητές. Στον χαιρετισμό μου ανέφερα μεταξύ άλλων, ότι ο Παναγιώτης Κρεββατάς αποτελεί ένα μοναδικό, ιδιαίτερο και ανεξερεύνητο σε πολλά σημεία κεφάλαιο, όχι μόνο της Λακωνίας αλλά και ολόκληρης της επαναστατημένης τότε Ελλάδος. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον φέρελπι ιστορικό και ιδρυτή του Φορέα “Σπάρτη 2034”, Νίκο Καρμοίρη για την πρωτοβουλία του, που επιβραβεύθηκε άλλωστε από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου».
Βερούτης: «Εκδήλωση με υπεραξία για την Πελοπόννησο»
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θοδωρής Βερούτης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή (σ.σ. 30/3) εκδήλωση και αξία έχει και υπεραξία παράγει για την Πελοπόννησο». Η νέα περιφερειακή Αρχή και ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός έχουν βάλει ως στόχο να αναδείξουν τις υπεραξίες της Πελοποννήσου σε κάθε επίπεδο και εκδηλώσεις τόσο υψηλής ποιότητας σαν κι αυτή, δεν πρέπει να απουσιάζουν από τον προγραμματισμό τους. Άλλωστε το όνομα «Κρεββατάς» αποτελεί brand για την ιστορία της επανάστασης όχι μόνο για τη Λακωνία, αλλά και ευρύτερα.
Βακαλόπουλος: «Η “Σπάρτη 2034” ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά»
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος σημείωσε: «Χαίρομαι γιατί βλέπω μία κατάμεστη αίθουσα που σημαίνει ότι αυτός ο τόπος διψάει για ανάλογες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον τόπο μας. Συγχαίρω την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της μνήμης και του έργου του Παναγιώτη Κρεββατά. Η ίδρυση του επιστημονικού φορέα “Σπάρτη 2034” ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά για όλους μας. Θα είμαστε δίπλα σας σε όλες τις εκδηλώσεις».
Τζανετέα: «Οι πολίτες αναζητούν και εγκρίνουν τέτοιες εκδηλώσεις»
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάρτης, Ντία Τζανετέα, με ανάρτησή της επιβράβευσε τους διοργανωτές σημειώνοντας: «Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα του φορέα ιστορικής έρευνας ΣΠΑΡΤΗ 2034 με θέμα: “Ο ρόλος και η συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά στην Επανάσταση”. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Νίκο Καρμοίρη, τον εμπνευστή και υπεύθυνο της διοργάνωσης. Η αθρόα συρροή και συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει ότι οι πολίτες αναζητούν και εγκρίνουν τέτοιες εκδηλώσεις που τους φέρνουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου και αναδεικνύουν πρότυπα».
Απ’ άκρη σ’ άκρη
Αίσθηση προκάλεσε πως, παρά την ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης μέσω διαδικτύου, αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να ταξιδέψουν ως την Σπάρτη για να την παρακολουθήσουν δια ζώσης. Από τη Μάνη, την Μονεμβάσια, την Αλαγονία, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Αθήνα… Ανάμεσα στο κοινό εντοπίστηκαν ο εκδότης της «Αδούλωτης Μάνης» Γιώργος Δημακόγιαννης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κώστας Μαυρομιχάλης, η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών Δέσποινα Κούτσαρη, ο ερευνητής και συλλέκτης Αντώνης Τάντουλος, ο πρόεδρος του συνδιοργανωτή Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων Δημήτρης Καστάνης κ.ά.
Ενδιαφέρον από τον απόδημο Ελληνισμό
Η ημερίδα για τον Κρεββατά προκάλεσε το ενδιαφέρον και των απόδημων Λακώνων σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Παλλακωνικός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας» με ανακοίνωσή του καλούσε τα μέλη του να παρακολουθήσουν την ημερίδα. «Συνιστάται ανεπιφύλακτα», σημείωναν οι Λάκωνες ομογενείς της Αυστραλίας.
Πρόταση για ίδρυση συλλόγου
Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι ζυμώσεις προς την λήξη της ημερίδας. Την ίδρυση συλλόγου «Φίλων Παναγιώτη Κρεββατά» πρότεινε κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης ο πρώην Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης, ιατρός και ιστοριοδίφης Μάριος Τζωρτζάκης, με σκοπό την μελέτη της ιστορίας του Παναγιώτη Κρεββατά και της οικογένειάς του, αλλά και την αποκατάσταση του αρχοντικού των Κρεββατάδων στο Μυστρά. Πρόκειται για μία ιδέα την οποία είχαν από κοινού με τον Παναγιώτη Παπαλεξανδράκο, απόγονο της οικογένειας Κρεββατά, η οποία έχει ήδη βρει πρόσφορο έδαφος.
Δημιουργικές δυνάμεις της Σπάρτης
Όπως σημείωσε ο Ν. Καρμοίρης στην κατακλείδα της εκδήλωσης «για την υλοποίηση της ημερίδας συνεργαστήκαμε με πολλές δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας και είμαι ευτυχής για αυτό», αναφέροντας ονομαστικά όλους τους συνεργάτες του. Τα βίντεο, οι φωτογραφίες, τα έντυπα κ.λπ. δημιουργήθηκαν από Σπαρτιάτισσες και Σπαρτιάτες με όρεξη, μεράκι και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Πράγματι η πόλη διαθέτει πολλές δημιουργικές δυνάμεις που ψάχνουν διεξόδους να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν…
Πολιτισμός της καθημερινότητας και προσβασιμότητα
Θετικά σχόλια, τέλος, αποκόμισε η πρωτοβουλία του Φορέα «Σπάρτη 2034» για κάλυψη της ημερίδας -για πρώτη φορά σε εκδήλωση στο νομό μας- με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές, αλλά κυρίως επιδιώκοντας την ανάδειξη αξιών όπως η συμπερίληψη, η ενσυναίσθηση, η καθολική πρόσβαση στην παραγόμενη πληροφορία και το δικαίωμα στην γνώση. Όπως, άλλωστε, έχει σημειώσει πρόσφατα ο Νίκος Καρμοίρης «στόχο μας δεν αποτελεί μόνο η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του παρελθόντος, αλλά και ο πολιτισμός που παράγουμε εμείς»!
πηγή: Λακωνικος Τύπος